Nieuw Leusen

Op 10 december 2010 zijn de stallen in Nieuw Leusen officieel geopend door Ir. B.J. van der Vlies.

Ir.B.J. van der Vlies

 

opfokstallen in Nieuwleusenjonge hennen

Drie opfokstallen

Vanwege de behoefte aan extra opfokplaatsen voor volièrehennen is er een nieuwe opfoklocatie in de gemeente Dalfsen gebouwd. In de stallen zijn een aantal noviteiten waaronder vloerverwarming in combinatie met biologische luchtwassers gerealiseerd. Elke stal biedt ruimte aan 45.000 hennen. Op het nieuwe bedrijf wordt rekening gehouden met duurzaamheid en dierenwelzijn. De stallen kunnen opgedeeld worden in compartimenten. Hiermee kunnen gemakkelijk groepen gescheiden worden . Verder is er veel aandacht besteed aan goede beweging van de dieren en de stalbezetting.

jumpstart systeemJumpstart systeem

In de stallen staat een jumpstart systeem zonder mestbanden, waarin de kippen worden getraind om met hoogteverschillen om te gaan. Bij de start van de kuikens zal er geen hoogteverschil in de stal zijn. Naarmate ze ouder worden, wordt een hoogteverschil aangebracht tussen het voedsel en het water, waardoor de hennen gaan springen. De hoogteverschillen groeien met de hennen mee. Door de keuze zonder mestbanden is het schoonmaken aan het einde van de ronde met dit systeem beter uit te voeren.

Luchtwasser

Omdat er geen mestbanden in de stallen komen, worden ze voorzien van een biologische luchtwasser. Hiermee vermindert de uitstoot van ammoniak met 70%. Tevens vermindert ook de hoeveelheid stof in de lucht en geur. Door deze toepassing voldoet het bedrijf aan de strenge milieunormen.

houtkachelDe verwarming

De verwarming in de stallen wordt voor het grootste gedeelte verzorgd door vloerverwarming. Als extra er is er een ruimteverwarming die het mogelijk maakt om de stallucht snel op te verwarmen. Het gehele verwarmingssysteem wordt gevoed door kachels die door middel van houtpellets worden gestookt. Door deze manier van verwarmen ontstaat er een comfortabel klimaat en wordt de mest beter gedroogd. De ventilatie is onderverdeeld in secties zodat er energie wordt bespaard.

Klik hier voor een fotoreportage van 'de Boerderij'.